Tuesday, 2 April 2013

Diploma Farmasi diperlekehkan ??

 Assalammualaikum readers.

Memandangkan sekarang ini adalah musim junior-juniorku (ayat yang poyo) berserabut untuk membuat keputusan memilih course yang sesuai dengan result SPM, jadi aku ingin serba sedikit membantu adik-adikku sekalian. Muahaha.. Ayat tak leh blah betol..

Nak pilih course yang betul-betul layak dengan result SPM pun sebenarnya boleh buat kepala kita migrain jugak sebenarnya. Haha.. Aku dah lalui, so, aku tau perasaan tu. Tambah-tambah pulak result aku pun macam hampeh je kan.. hikhikhik.. Tapi, camner pun, jangan nak pening-2 sangatlah. Sekarang ni kan banyak karnival Jom Masuk UiTM la ape bagai tu kan.. Pergi jer sana and nanti diorang akan explain lebih lanjut. Sebabnya dalam entry kali ni aku nak terangkan serba sedikit maklumat yang aku boleh share dengan korang semua pasal Diploma in Pharmacy.
Haaa.. besor tulisannya tuh! Ahaks !

Teringat dulu aku time sekolah menengah, ada sorang kawan aku cakap, result k.o camner pun tapi harap-2 boleh sambung amek pharmacy sebab pharmacy ni dikira bagus jugak. But time tu aku hanya dengar je sebab aku langsung tak minat untuk sambung and teruskan segala subjek SAINS tu ! Huhuhu.. Tapi, apa boleh buat, last-2 aku jugak yang dapat kan. haha.. 

So, apa yang aku nak cakapkan kat sini ialah, aku nak MEMPERBETULKAN persepsi sesetengah readers yang telah menyatakan bahawa CGPA Diploma Farmasi untuk sambung ke degree Farmasi adalah 3.5, bukan 3.8
Disebabkan CGPA yang dinyatakan ni terlalu "rendah" la yang membuatkan sesetengah student takut untuk sambung atau apply kos ni. Termasuklah aku. Huaaa.. Memang tak dinafikan sebelum ni pointer adalah 3.8, tapi tahun ni benda tu dah diubah oleh lembaga. So, kalau nak sambung degree, kena dapatkan 3.5 at least. Walau bagaimanapun, diorang still tengok result SPM.
If korang dapat
Chemistry & Biology
C dan ke bawah . . .

korang takkan boleh sambung degree. MELAINKAN korang repeat paper tu. Hehehe..
Tapi, jangan risau.. Peluang kerja lepas diploma amatlah luas. Kalau korang datang UniKL RCMP ni, korang tak perlu risau. Sebabnya, students kat sini semuanya time practical selalu kena puji.
Peluang kerja cerah, korang jangan risau. InshaaAllah !

Okey, lagi 1 dilema, kalau yang Chemistry and Biology yang macam tak berapa ok tu pulak, korang jangan risau sangatlah. Sebabnya, ada je yang takde basic langsung amek diploma ni jugak. Bila final, dapat 3 pointer jugak. Tapi, kena selalu study la. Kalau tak, memang la takkan ok. Hehe
Macam aku, sejak azali aku k.o dengan kimia. Bila final, aku dapat A- ! Haha.. *ok,bangga seminit*

Kalau sem 1, kebanyakannya berkaitan dengan subjek yang dah kita belajar time SPM. Just lebih detail sikit je. Tak susah pun kalau selalu study and bertanya dengan lecturer.
(ceh! aku sendiri pun tak pernah tanya. kihkihkih )
Sem 1 la yang paling senang untuk SKOR. Semuanya adalah basic. Time semester 1 ni lah ramai student yang kalut nak dapatkan Dean List and 4 flat. Hahah
Apabila korang masuk ke sem lain, of course topik makin susah. Tapi, once korang dah sesuaikan diri dengan keadaan, segala nama ubat, preparation untuk sediakan ubat, korang akan best punya. 

ni adalah contoh ubat yang aku dah buat dlam lab. hihihi
*sempat je kan aku snap*



ni pulak sample label yang korang kena buat sendiri. hudoh benor tulisan aku. :3

Ha, senang je kan? Hahaha.. Aku dapat rasakan aku bakal makan selipar kalau ada senior ke coursemate aku yang dapat tau aku cakap macam ni. Ngeh3~

Btw, good luck untuk korang! Pilih kos yang betul-2 okey.
Selidik habis-habisan. Hoho..
Kos yang kita pilih menjamin masa depan kita.
Tata !


42 comments:

  1. Salam kak...mcm akak kata mmg skrg tgh berserabut nk fikir sbb course yg kita nk x boleh nk apply sbb x layak...saya nk ambil farmasi tp x boleh sbb sy dpt C+ dlm bio dgn phy...so maksud akak walaupun kita dpt buat diploma farmasi ni...lps graduate dia still nk tgk result spm kita walaupun pointer kita dah boleh melayakkan kita utk buat degree??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. awak minat dengan kos ni ke? kalau minat, jangan risau.. awak boleh je apply untuk amek diploma.. pasal result tu, memanglah diletakkan syarat macam tu kalau nak further degree.. tapi, mana tahu kalau-2 diorang tukar balik syarat tu.. benda tu tak mustahil pun.. awak jgn risau, kalau awak dpt cgpa 3.5 and above, awak still boleh amek degree kat overseas.. :)

      Delete
    2. tempat mana yang boleh terima kalau result phy and chm dpat gred c? sebab mostly requirenmt untuk degree pharmacy perlu gred b untuk spm. any opinion?

      Delete
    3. salam kak... saya mempunyai masalah yang sama dengan Nur Fatin Amirah.. saya risau sebab takut x boleh sambung degree disebabkan Chemistry dan Biology saya dapat C+.. tapi alhamdullillah akak cakap yang kalau dapat cgpa 3.5 and above masih boleh ambik degree kt oversea... tenang sikit hati saya... tq so much kak ^_^

      Delete
    4. mekasih kak..sy masih lg x paham..tentg subjek chemist n biology tu..means kaluy result spm kita sangkut subjek tu kita x bleh smbung degree farmasi ker..sy punyer subjer chemist noob skit,,tp bio ok..

      Delete
    5. Assalam akak bleh x nak contact pegawai course pharmacy..saya nak buat field study kat unikl rcmp

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah sebab dapat offer tu ^_^ .. sebaiknya, kalau masuk sini tak payah ingat lagi pasal spm tu.. anggap je mulakan life baru.. akak pun tak pandai jugak sebenarnya time spm..huhu.. pasal gambar tu, ada kat sini http://minesyourspeace.blogspot.com/2012/11/hostel-1001-cerita.html takdelah daif tahap macam dalam hutan tuu.. hehe.. laptop depends pada awak la.. tak diperlukan sangatpun sebenarnya.. kelas isnin sampai jumaat..

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. hehe.. no hal la junior.. :D pasal mara tuu, nanti dah dtg u diorang akn briefing lain.. erm, yang tu kat hostel ada disediakan mesin basuh berbayar.. nak basuh tgn pun boleh.. hee.. ok, nak tanya pape tanya je.. hehe

      Delete
  4. assalamualaikum,akk,sye bkal stdnt bru unikl rcmp,xcted jgk,kos phrmcy,hostel ni mmg dknli sbgai hostel or mmg rmh sewa? rmai stdnt llki kt sne for this course?haha sje tnye.k tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam.. owh, slmt dtg rcmp ! hehe.. untuk sem 1 memang stay hostel.. sem 2 dah kena keluar n cari rumah sewa sendiri.. kalau batch akak, majority perempuanlah.. tp ada je laki, jgn risau..laki belum pupus lagi kat sini..haha

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. tiada istilah lekeh dlm industri farmasi,,,,pharmacist are needed more than doctor in 5 years....tahniah :)

    ReplyDelete
  7. Salam..kak..kalau yg xambik subjek bio n kimia pon bleh applykn course farmasi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je.. tapi kena struggle banyaklah sikit dari budak yg dah ada basic :)

      Delete
  8. salam kak. boleh nak tahu brape subject untk diploma farmasi? and ape subject tu in details.

    ReplyDelete
  9. Ubat ape tuu..lain mcm..haha..lwak ja..nk tnya..rmai x 4flet time sem satu..klau sem lain rmai x?

    ReplyDelete
  10. salam akak..saya dak lepasan spm 2013..erm,result xla power sngt..phy,chem b+ bio plak b...erm akak rasa sy layak x nk mntk dip famasi...lg satu saya xtahu nk mntk apa..minat dalam sains...tp bila nk isi upu mcm xde bnyak sngt..bnyk yg kejuruteraan jerr..huhu lagi satu nk mntk unikl rcmp tu..sama mcm apply upu gak ker??

    ReplyDelete
  11. assalam akak, nak tnya, dulu akak minat ke bidang ni? ke minat tu datang sendiri lepas belajar dalam kos ni? saya 50-50 la nk pilih bidang ni atau bidang yang saya minat iaitu pengurusan makanan . pikir2 jugak bidang ni kan bnyk peluang pekerjaan..

    ReplyDelete
  12. hye kak. saya nak tanya, layak ke budak aliran sastera mohon bidang farmasi? sebab budak aliran sastera tak ada fizik/kimia/bio :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye eqyn hehe.. layak je dik.. kelas akak pun ada je yg xde basic sains, tp alhamdulillah dye xde repeat sem lg pun setakat ni.. yg penting usaha kita :)

      Delete
  13. salam...akak farmasi ni study dlm bhsa inggris smua kerr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. yup dear, dalam BI semuanya.. takpe, lecturer ada je cakap bahasa rojak hehe.. tp bila naik sem, ada lecturer luar mcm dr india, ha yg tu mmg xboleh nak buat apa laa.. fully english..hehe

      Delete
  14. Assalamualaikum akak boleh saya tahu lagu apa akak letak kat blog akak? im fallen in love with this song! saya baru lepas apply diploma in radiography in uniklrcmp then survey survey bout this uni terjumpa blog akak and the song is really nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. nak tau lagu ke..haha! Tajuk dia "Me & My Broken Heart".. search je la kt youtube tu nanti.. hehe.. Yeahh! Welcome to RCMP!! ^_^

      Delete
  15. assalam kak. kalau lepasan matrik dia pakai result matrik or spm? or both? masih ada peluang ke untuk sambung degree untuk kos farmasi? hmm, unikl swasta kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. Kalau lepasan matrik, dia akan guba result matrik. Takkan guna result spm dah hehe.. peluang tu boleh try je apply. kalau lepas syarat tetap boleh sambung degree :) haah swasta tapi under mara.. bukan ptptn. And kalau result bagus, pinjaman kita akn jadi biasiswa, so xpayah bayar lg kt mara

      Delete
  16. hai sis, i'm alisha ✌️ i would like to ask u something. let say if i tak ada basic abt pure science, i still boleh carry this course ke fr the whole sem? sampai habis dip?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai alisha. Classmate sis pun ade je yg xde basic tu. Tp alhamdulillah still maintain dya punya result. Cumanya, kena struggle lebih sikit dari bebudak lain. Sebab selalunya yg xde basic akan sangkut dekat chemistry..

      Delete
  17. PROMOSI PENGAMBILAN KEMASUKAN PELAJAR DALAM BIDANG DIPLOMA FARMASI DI KOLEJ ANTARABANGSA TEKNOLOGI DAN PROFESIONAL PERLIS (KATPM PERLIS) UNTUK PELAJAR LEPASAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA SPM DAN SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA STPM

    Diploma Farmasi Ditawarkan di KATPM Perlis

    http://katpm.edu.my/programmes/diploma-farmasi/

    Sesiapa yang mahu dapatkan atau dapat surat tawaran KATPM Perlis DIMINTA dan DIWAJIBKAN untuk mesej SMS @ WHATSAPP @ WECHAT @ TELEGRAM (KATPM, NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT RUMAH, EMAIL KEPUTUSAN SPM DAN NAMA KURSUS) yang diambil, AM, TEL : 017-6842 836 untuk rujukan seterusnya bagi memudahkan urusan pinjaman pengajian. Anda juga boleh menghubungi AM, TEL : 017-6842 836 atau ammarmaju@yahoo.com untuk pertanyaan lanjut mengenai pendaftaran KATPM.


    Bidang farmasi telah dikenalpasti sebagai bidang yang kritikal pada masa kini kerana masyarakat kini sangat prihatin terhadap tahap kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan dalam kehidupan seharian. Seorang pembantu farmasi boleh bekerja sama ada di hospital, kedai farmasi komuniti, industri farmaseutikal, unit penguatkuasaan farmasi, Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Universiti atau Bahagian Farmasi di Pusat-pusat Kesihatan. Matlamat utama pembantu farmasi di dalam semua organisasi ini adalah untuk memastikan terapi drug yang optimum dan rasional melalui penglibatan mereka di dalam proses penyediaan, pengedaran dan pengawalan ubat-ubatan dan produk farmaseutikal. Di samping itu pembantu farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat untuk mempreskripsi dan menggunakan produk farmaseutikal. Ilmu ini juga dapat digunakan untuk melahirkan profesional beretika yang dapat mewujudkan keseimbangan di antara tanggungjawab kemasyarakatan demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.
    Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional mengambil langkah proaktif untuk menawarkan kursus ini bagi memberi peluang kepada remaja yang berminat untuk mendalami ilmu farmasi di peringkat asas sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dan berdaftar sebagai ahli farmasi profesional. Di samping itu, kursus ini juga dapat menjadi pemangkin dalam menambahkan ahli-ahli farmasi untuk memenuhi keperluan negara.
    Syarat Kelayakan

    SPM 3 KEPUJIAN termasuk kepujian SALAH SATU mata pelajaran SAMADA pelajaran SainsATAU Biologi ATAU Fizik DAN lulus Bahasa Melayu.
    Prospek Kerjaya

    Seorang farmasi boleh berkerja sama ada di hospital, kedai farmasi, industri farmaseutikal, unit penguatkuasa, biro kawalan farmaseutikal kebangsaan, universiti atau bahagian farmasi di pusat-pusat kesihatan. Disamping itu, ahli farmasi dapat membekalkan maklumat kepada masyarakat demi untuk memenuhi tuntutan agama serta aspirasi negara.

    sebarang perubahan adalah tertakluk kepada pihak kolej KATPM Perlis.

    ReplyDelete
  18. salam sis :) err nak tanya boleh ke student yg x ambik bio time spm survive ? and.... berapa tahun kalau nk smbung degree ??
    thanks ~

    ReplyDelete
  19. salam.. akak, setiap sem kena dpt 3.5 keatas atau sem akhir bru layak smbung degree? Pls reply cpat^^

    ReplyDelete
  20. Akak kiranyaa sekarang ni still cgpa 3.5 lepas laa nak sambung degree? sebab ramai kawan ckp senior diaorg tak dpt 3.8 mmg tak bole, then nak kena ingat nama nama ubat laa, diaorg ckp susah. Sayaa susah hati nak pegi ke tak. saya dpat tawaran diploma farmasi kat unikl rcmp. Akak apa beza kalau kita amik dip dgn asasi farmasi akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah kita 😀 saya pun baru dpt offer bulan januari

      Delete
  21. Salam kak nak tanya , kalau kita amik diploma for farmasi , masa nak further degree in pharmacy memang hanya UiTM (IPTA) sahaja ke yg akan terima lepasan diploma ? Lagi satu , memang student lelaki sikit eh yg pursue pharmacy boleh bagi ratio tak agak agak ??

    ReplyDelete
  22. Salam kak,nak tanya sikit.... mcmana nk apply diploma for farmasi. saya minat pharmacy course. harap akak dapat membantu.

    ReplyDelete
  23. Salam kak,nak tanya sikit.... mcmana nk apply diploma for farmasi. saya minat pharmacy course. harap akak dapat membantu.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum akak, saya nak tanya, kalau kita ambik diploma farmasi, boleh ke sambung degree dalam biochemistry?

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum. Akak. Fisiologi ada ke dekat unikl RCMP tu? Saya baru dpat tawaran tadi.

    ReplyDelete
  26. assalmualaikum. kak saya nak tanye baru2 ni spm saya dapat a- chemistry, b+ bio , physic b+ , matematik a tapi add math saya c. saya boleh diterima ke kak? ataupun saingan sengit untuk saya apply diploma farmasi .

    ReplyDelete